strategische sessies ondersteuning creatieve strategie

Ook jij

geeft jezelf het liefst gelijk

Of hoe je zinloze sessies voorkomt

die alleen politiek correct of wenselijk zijn

Als ondernemer wil je eerlijk weten hoe je ervoor staat. Denk je zakelijke beslissingen te baseren op rationele argumenten en beredeneerde kansen. Maar als mens doe je dat – bewust of onbewust – dus helemaal niet. Ook jij geeft jezelf, net als iedereen, ergens liever gelijk dan dat je aan jezelf moet twijfelen. Of erger, gewoon moet erkennen dat je niet goed bezig bent. En wie is je personeel om aan jouw koers te twijfelen? Dus: wat denk je dat er gebeurt bij een hutje-op-de-hei-sessie als je het zelf gaat doen?

Of je nu op zoek bent naar de formulering van je missie, visie en kernwaarden, of aanscherping van je propositie en positionering: het is knap als je dat met je eigen team kan. Meer dan knap. Zonder vreemde ogen heb je namelijk een serieuze handicap. Een paar zelfs. Allereerst de weerstand om te veranderen, die iedereen – ja, jij ook – diep van binnen voelt. Want veranderen kost jou persoonlijk energie, levert onzekerheid op en extra druk. Rationeel wil je dat het beter wordt, maar op de achtergrond is er die rem. Bij iedereen.

De tweede handicap is dat iedereen er zit vanuit een bepaalde functie. En wat jij individueel wilt of moet bereiken, kan je enorm in de weg staan om te zien wat er echt aan de hand is. Politiek gezien is eerlijkheid daarbij ook niet altijd in je eigen belang. Dit vertaalt zich in wenselijke antwoorden in plaats van kloppende of zelfs kritische. En zo zou je niet het eerste bedrijf zijn dat een sessie uitloopt met ‘duurzaam, ‘klantgericht’, ‘innovatief’ en ‘professioneel’ als kernwaarden. Precies, wat de wereld om ons heen van ons verwacht.

“Kernwaarden die de wereld om je heen van je verwacht”

Dan is er de groepsdynamiek die je in de weg staat om onbevangen antwoorden te geven. Of het nu is vanuit het streven naar consensus, de behoefte om jezelf te profileren binnen het team (of minimaal gehoord te worden): je kunt niet van je medewerkers verwachten dat ze alleen met de inhoud van de sessie bezig zijn. Niet zonder een ervaren sessieleider voor de groep, die deze processen in kan schatten en subtiel maar doelgericht in goede banen leidt. En dat werkt natuurlijk alleen als diegene er zelf buiten en boven staat.

Vreemde ogen zijn de beste garantie op zuivere antwoorden. Omdat je geen antwoorden krijgt die voor iedereen prettig zijn, politiek correct of wenselijk. Als buitenstaander kunnen wij ons een kritische houding permitteren die je van een teamlid niet accepteert (ben nou eerlijk). Ons enige belang is de vinger erachter te krijgen wat jouw bedrijf echt bijzonder maakt, waar je kansen en je spoken zitten. Wij willen weten waar het schuurt, waar je van aan gaat, waar je je over opwindt. Dan komen we ergens. En jij dus ook.

Meer weten over onze strategische sessies? Klik hier